VIP

23 September 2011

~ JOM KE DAPUR ~ < AISKRIM GORENG >

AISKRIM GORENG
   



Bahan-bahan:

  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak untuk mengoreng

Cara-cara:  

  1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu (guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik ....
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - simpan semalaman
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

2 comments:

  1. laaaa cenggini je ke kak.. nak tryyy !! tq kak.. leb uuuuu

    ReplyDelete