VIP

17 October 2011

~ JOM KE DAPUR ~ < KUIH KETAYAP >

KUIH KETAYAP

PETANG SEMALAM,ALLYNA TRY BUAT KUIH KETAYAP.
KADANG2 ADE ORANG PANGGIL KUIH GULUNG DAN ADE JUGA DI PANGGIL LEMPENG DADAR....ERMMM...BYK GAK NAME KUIH NI YE.....SO ALLYNA NAK KONGSI RESEPI KUIH KETAYAP NI.......


BAHAN2NYER:
500GM TEPUNG GANDUM
SEBIJI KELAPA PARUT
SEKETUL GULA MELAKA
2 CAWAN AIR
SECUBIT GARAM
PEWARNA HIJAU
SEHELAI DAUN PANDAN
MINYAK


CARA2NYER:
1-UNTUK INTI,MASAK GULA MELAKA DAN SEDIKIT AIR DALAM PERIUK.MASUKKAN DAUN PANDAN.SETELAH MENDIDIH MASUKKAN KELAPA PARUT.BIARKAN SAMPAI KERING.TUTUP API DAN DI BIARKAN SEKETIKA.
2-BANCUH TEPUNG,AIR,GARAM & PEWARNA HIJAU.GAULKAN DAN PASTIKAN BANCUHAN ITU CAIR.PANASKAN KUALI DENGAN MINYAK YANG SEDIKIT.TUANG BANCUHAN  DAN RATAKAN MENJADI BULATAN NIPIS.
3-SETELAH TEPUNG MASAK,LETAK DI ATAS DULANG,LETAK INTI DIATAS TEPUNG TADI LALU DI GULUNG....

SENANGKAN....SELAMAT MENCUBA KAWAN2......



3 comments:

  1. OOOO kuih ketayap nama dia ek, lina. zie ni jenis butak urup bab² nama kuih²..haha

    ReplyDelete
  2. hahaha....awak thu mkn je ek...kite pon mula2 panggil kuih gulung...rupanye name die kuih ketayap....try taw,awak tu dh nk jd isteri org...he3....

    ReplyDelete
  3. kat tempat sya mmg pgge kuih ketayap or lbih sedap didengar lgi,kat area sya pggl cucuq ketayap......hikhihik...tpi x pnh la pula dgr org pggl kuih gulung

    ReplyDelete