PAVLOVA
4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
fresh cream
buah-buahan (kiwi,strawberri & peach)
coklat chip
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Dan bakar dalam oven selama 1jam.
Hiaskan dengan fresh cream,buah-buahan & coklat chip...
ps:sumber dari sahabat...thankz you ct affaziah.....
hmmm.sedapnye
ReplyDelete